Potatisbacken i Ammarnäs
En brant södersluttning, som är gynnsam genom att frosten kommer sent. Den började användas av bonden Nils Johansson på 1820-talet.

Storhässjan i Gunnarn
"Aldrig kan Presten så beskrifva hälfvete, som detta är eij värre." Lapplands kornbod imponerade redan på Linné. Hela skörden på en hässja.

Akvedukten i Rörträsk
Rörträsk silängar bevattnas av en akvedukt är trä, som leder vattnet över Petikån för att föra vattnet ut över raningarna på östra sidan.

Höglagårn på Bobacken
I byn Bobacken i Bygdeå finns Thurdinska gården, uppförd på 1820-talet. Gårdsmiljön är ovanligt välbevarad, men det mest unika är högladugården.

Torvsjö kvarnar
I Torvsjö, mellan Åsele och Vilhelmina, finns en märklig anläggning med skvaltkvarnar, tröskverk, såg, elver m.m. Allt uppfört helt med handkraft av torvsjöborna under slutet av 1800- och början av 1900-talet.

Gåsfotsboden vid Ransarn
Vid sjön Ransarn i Vilhelmina står en förrådsbod (buerie/ájtte) på fyra stolpar. Stolparna är av gran som växt på mager sandjord så att rötterna strävat ut längs markytan och därmed kan användas som stöd.

Tiokantslogen på Fiskberget
Fiskberget ligger strax norr om Kalvträsk. Här byggdes på 1820-talet en rundloge i tolvtums timmer med tio knutar. På 40-talet och 50-talet tjänstgjorde den som danspalats.

Västerbottens sju storverk
#AC7U UNDERVERK / NATURVERK / STORVERK / OVERK / KULTURVERK / regler